Sjømat er betegnelsen som vi mennesker bruker om all sjøliv som vi bruker som mat. Det innebærer for det meste fisker og skalldyr. Denne typen mat er definitivt ikke for alle her i verden, men det finnes også visse delikatesser, spesielt østers. Den russiske kaviaren er en kaviar som blir laget av rogn fra belugastør som finnes hovedsakelig i det Kaspiske havet. Og prisen per kilo for slik kaviar? Alt fra syv tusen og opp til ti tusen dollar, per kilo.

Men sjømat består jo for det meste av å fange og spise fisk, men mange steder i verden så spiser man alger og tang også. Kanskje ikke en sterk tradisjon her i Norge, men det blir brukt mye i Asia, spesielt i øst-Asia. Det finnes jo restauranter for bare sjømat, så dette er naturligvis ingenting som er nytt eller uvanlig, i noen deler av verden. Men det er viktig at maten blir godt nok tilberedt, siden et liv i vannet kan gjøre at maten kan få i seg mye ulike stoffer, som for eksempel kvikksølv, og det er svært farlig for oss mennesker. Det skal ikke mye til av det før vi får et problem.