Tenk deg at du står på brygga her i Repvåg, kjenner den friske sjølufta og hører måkeskrikene. Du er klar for å kaste snøret ut, men med en ekstra god følelse – vissheten om at du fisker med omtanke for havet. I 2025 er det nemlig fullt mulig å kombinere fiskegleden med miljøansvar. Denne guiden tar deg med inn i verdenen av miljøvennlig fiskeutstyr, og viser deg hvordan du kan gjøre en forskjell!
Hva betyr egentlig bærekraftig fiske?
Bærekraftig fiske handler om mer enn bare å sikre at det er nok fisk igjen til barnebarna våre. Det handler om å ta vare på hele økosystemet i havet – fra de minste plankton til de største hvalene. Det betyr at vi må tenke på hvordan vi fisker, hva vi fisker med, og hvor mye vi fisker. Norsk fiskeriforvaltning er heldigvis bygget på dette prinsippet, med forskning og kvoter som skal sikre sunne fiskebestander, som det står om hos Barentswatch. Men vi som sportsfiskere har også et ansvar!
Miljøvennlig fiskeutstyr: Små endringer, stor forskjell
Du tenker kanskje at det utstyret du bruker ikke spiller så stor rolle? Tro meg, det gjør det! Mye av det tradisjonelle fiskeutstyret er laget av plast og bly, materialer som ikke akkurat er havets beste venner. Plast brytes ned utrolig sakte, og bly er rett og slett giftig. Heldigvis skjer det mye spennende på utstyrsfronten!
Nedbrytbare vidundere
Se for deg en sluk som løser seg opp i vannet etter et par år, i stedet for å bli liggende på havbunnen i hundrevis av år. Det er fremtiden! Biologisk nedbrytbare sluker er allerede på markedet, og selv om de tar litt tid å bryte ned, er det et stort skritt i riktig retning. Det forskes også intenst på biologisk nedbrytbare garn, som kan løse det store problemet med “spøkelsesfiske”, der tapte garn fortsetter å fange fisk i årevis. Visste du at hele 640 000 tonn fiskeutstyr havner på havet hvert år? Det kan du lese mer om hos Eurofish.
Materialer med omtanke
Jeg har selv byttet ut de fleste blysøkkene mine med alternativer i sink og stein, og det fungerer utmerket til markfiske! Til dyphavsfiske bruker jeg stålsøkker, og til pilking har jeg funnet flotte pilker i messing. Det finnes til og med blyfrie alternativer for de minste krokene, som mormyshkaer, laget av vismut eller wolfram. Det handler om å være nysgjerrig og prøve seg frem! NJFF har mye god informasjon om blyfrie alternativer.
Nytt liv for gammelt utstyr
Tenk deg at den gamle trålposen din kan bli til en stilig ny jakke! Det er ikke science fiction, men virkeligheten. Flere selskaper, som Nofir, samler inn kassert fiskeutstyr og gir det nytt liv som alt fra tepper til badetøy. Du kan lese om dette hos KS.
Mer enn bare utstyr: Ansvarlige fiskemetoder
Selv med det beste utstyret, må vi huske å fiske med hodet. Det handler om å kjenne artene, unngå bifangst, og respektere havets tålegrenser.
Velg riktig metode
Noen metoder er rett og slett snillere mot havet enn andre. Stangfiske og harpunfiske er superselektive – du velger akkurat den fisken du vil ha! Teiner og ruser kan også være bra, spesielt de som har “fluktåpninger” for småfisk og paneler som løses opp over tid. Smithsonian Ocean påpeker at mye sjømat er bærekraftig, men at det fortsatt er utfordringer.
Tenk deg om to ganger
Jeg sier ikke at vi skal slutte å bruke alle de tradisjonelle metodene, men vi må tenke oss godt om. Bunn-trål, for eksempel, kan gjøre stor skade på havbunnen. Garn kan også være en felle for sjøfugl og havpattedyr. Kanskje finnes det alternativer som passer bedre der du fisker?
Fremtidens fiske: Teknologi og innovasjon
Det skjer utrolig mye spennende innen fiskeriteknologi! Tenk deg sensorer som kan fortelle oss nøyaktig hvor mye fisk det er, og “smarte” fiskeredskaper som bare fanger de artene vi er ute etter. Det er ikke lenger en fjern drøm!
Si farvel til fastkjørte hvaler
En av de største utfordringene i dag er at hvaler setter seg fast i fiskeredskaper. Visste du at over 85% av nordatlantiske rettkvaler har opplevd dette? Det er hjerteskjærende! Heldigvis finnes det løsninger, som “ropeless” fiskeutstyr, som fjerner de loddrette linene i vannet. NOAA Fisheries jobber med dette.
Sonar: Et vindu under overflaten
Avansert sonarteknologi, som den Aquabio utvikler, gir oss et helt nytt innblikk i livet under overflaten. SeapiX sonar kan faktisk skille mellom ulike fiskearter i sanntid! Tenk deg hvor mye mer presist og skånsomt vi kan fiske da. Fiskeri og havbruk forteller mer om dette.
Utfordringer på veien
Selv om det skjer mye positivt, er det også utfordringer. Miljøvennlig utstyr kan være dyrere, og det kan ta tid å endre vaner. Noen er kanskje skeptiske til nye metoder. Men jeg tror at ved å dele kunnskap og erfaringer, kan vi sammen finne løsninger som fungerer for alle – både for oss fiskere og for havet.
Fiske i sårbare områder
Noen områder, som Natura 2000-områdene i EU, er spesielt sårbare og har strenge regler for fiske. Det er viktig å sette seg inn i disse reglene for å beskytte det unike dyrelivet. GUPEA forklarer de juridiske sidene ved fiske i slike områder.
Sammen for et levende hav: Hva kan du gjøre?
Du lurer kanskje på hva du kan gjøre for å bidra? Her er noen enkle, men effektive tips:
Velg med omhu
Når du kjøper nytt utstyr, se etter miljømerkede produkter og biologisk nedbrytbare alternativer. Spør i butikken – de ansatte har ofte god kunnskap!
Fisk med respekt
Lær deg om de ulike fiskemetodene, og prøv å unngå bifangst. Sett deg inn i lokale regler og fisketider. Og husk – ta med deg søppelet ditt hjem!
Vær en havambassadør
Snakk med andre fiskere om bærekraftig fiske. Del dine erfaringer og tips. Bli med i organisasjoner som jobber for et rent og levende hav. Fiskeribladet skriver om danske fiskere som tar grep – la oss la oss inspirere!
Fremtiden er lys!
Jeg er optimistisk! Ved å kombinere gammel kunnskap med ny teknologi, og ved å ta bevisste valg, kan vi sikre at havet forblir en kilde til glede, mat og opplevelser i generasjoner fremover. Og det starter med deg og meg, her på bryggekanten. Skitt fiske!