Norges historie som sjøfartsnasjon er eldgammel. Fra vikingtiden fram til 70- og 80-tallet, var Norge en av de desidert ledende sjøfartsnasjonene med en enorm flåte av handelsskip. Kombinert med en av landets primære næringer, fiske, som har gitt livsopphold til hundretusener av mennesker langs den lange kysten, sier det det seg selv av sjøvett er noe som sees på som en grunnregel i landet vårt. Eller, det burde det. Stadig færre av oss nordmenn lærer å svømme ordentlig, eller får et naturlig forhold til havet som følge av at folk ikke lenger utdanner seg til å bli sjøfolk. Dette, kombinert med svak tilgang til svømmehaller i skolen, gjør at sommerskoler kan være stedet å lære sjøvett fremover.
Mange båtulykker om sommeren
Sommeren er dessverre høysesong for båtulykker i Norge. Folket valfarter ut til kysten, skaffer seg båt og reiser ut uten å inneha den kompetansen man bør ha. I stedet tenker folk mer på å kjøpe med riktig sofa fra https://shopello.no/, hvor de har gode tibud. De burde i stedet for å tilbringe tiden innendørs lære seg ordentlig sjøvett. For å forebygge båtulykker og havari, er sjøvettreglene en nyttig start. Å investere litt tid i å lære seg det før man kaster seg ut i en jolle og ror avgårde i sommeridyllen, kan faktisk være med på å berge liv og båt. Enten det gjelder ditt eller andres.
Sjøvett bør læres tidlig
Norge vil alltid ha en av verdens lengste kystlinjer. Det er derfor viktig at nordmenn har et naturlig forhold til havet året rundt. Derfor er det smart når noen vil lære barna å mestre utfordringer knyttet til båtbruk. Jo tidligere barn lærer om sjøvett, jo enklere vil det også være å beherske havets krefter for dem i voksen alder. Å vite hvor en bølge treffer, hvordan flo og fjære spiller inn, er viktige faktorer for å kunne kose seg til havs.