Fiske var lenge en av de viktigste næringsveiene i landet vårt, og selv om oppdrett i dag har tatt over for villfiske mange steder, er det fortsatt en betydelig del av økonomien i mange lokalsamfunn. Enda viktigere for det store flertall av oss er imidlertid fiske som fritidsaktivitet og hobby, som er blant manges favoritt. Enten det er fiske på sjøen, i et stille vann, eller på isen det er snakk om, så elsker nordmenn å fiske med not, oter og stang.

Et spørsmål som ofte melder seg, særlig blant litt ferske fiskere, er hva slags klær som passer seg når man skal ut og fiske. Mange ser nok for seg at en fisker alltid har på seg enorme støvler, islender og kanskje til og med sydvest. Men sannheten er at hva man har på seg under fiske først og fremst må være tilpasset værforholdene og hva du er komfortabel med. Det er på ingen måte feil å ha på seg en kul treningsshorts når man skal ut i båten eller slippe snøre fra kaien. Man må tenke på hva som passer der og da, ikke de fordommene man kanskje har ervervet seg fra TV og film.

Klesplagg som passer for deg

Først vil vi ta for oss hva slags klær man bør ha til å fiske i varmt vær. Man kunne kanskje tenke seg at dette ville bli et veldig kort avsnitt, fordi det så sjelden er varmt vær i Norge, men på den annen side må vi huske på at mye av fiskingen skjer nettopp i sommermånedene når det faktisk kan være litt lummert.

Er det veldig varmt, må man først og fremst tenke på å beskytte seg mot varmen og sola. Først av alt må man selvfølgelig huske solkrem, men like viktig er det å huske en lue, hatt eller caps, og ikke minst solbriller, helst polariserte som beskytter øynene dine. Husk at det kommer mye reflektert solstråling fra vannflaten.

Det finnes også spesialskjorter som har UV-stråling, men det er nok sjelden at man får bruk for det i Norge. Lenger sør i Europa, eller i USA, kan det imidlertid være et godt kjøp.

Husk sko som gir godt feste – flipflops hører ikke hjemme på en fiskers føtter. Polyestersokker er bedre enn ull og bomull, fordi de tørker bedre.

Klær for fiske i kulda

Er det kaldt ute, for eksempel under isfiske, er det kanskje enda viktigere å ha de riktige klærne. Da må du ha flere lag med klær, gjerne med ullundertøy innerst. Så kan man bruke en fleecegenser eller, hvis det er litt mildere, en hettegenser utenpå det. Aller ytterst kan det passe med en skalljakke hvis det blåser mye, eller også en ullfrakk.

I kulda er det viktig med votter som er spesielt laget for fiske. Da har du alltid fast grep, selv om rompa fryser fast.

galore