En av de største fiskene noen gang som er fanget er bluefin tuna, eller makrellstørja. Den ble fanget i 1979 i Canada og den veide nesten 700 kg! Siden den var så stor så måtte man vente før man offentliggjorde resultatet, siden det er naturligvis svært sjeldent man fanger en så stor fisk. Fisken ble fanget av Ken Fraser og denne karen ble til og med berømt for det, og han skrev til og med en bok om hvordan han fanget den. Kanskje verdt en titt.

En annen gigafisk som er blitt fanget er en blue marlin, eller seilfisk på norsk. Den veide også rundt 600 kilo og ble fanget i Brasil i 1992. Det tok stakkars Paulo over en time før han klarte å fange den og dra den inn. Man sier at det også finnes større blue marlins, men dette er den største som noen gang har blitt skikkelig målt og offentliggjort.

Den største sverdfisken som man har fanget var på fire og en halv meter! Og den veide rundt 500 kilo. Den ble fanget av Lou Marron i Chile i 1953, og det var jo naturligvis helt uventet for han at skulle fange en slik fisk den dagen. Det tok han nesten to timer før han fikk den inn, og restene av fisken kan man faktisk finne i dag, i Miami.

Den største mallen, eller catfish på engelsk, som man har fanget var tre meter lang og veide 270 kilo. Den ble fanget i Thailand og har fått navnet Mekong Giant eller Grizzly Bear som den ble kalt. Navnet fikk den fordi den var på størrelse med en grizzlybjørn. Den var så stor at fiskerne ikke klarte å kaste den tilbake i vannet, så den døde på land. Man ville si at en malle var stor om den var på 50-60 kilo, så en på denne størrelsen er noe helt ekstremt.

Dette er jo helt ekstreme størrelser på fisker, og ser man på hvaler så er jo det langt, langt større. Blåhvalen kjenner jo de aller fleste til. Men også blekkspruter kan bli større enn dette. Og man er usikre på hva som virkelig finnes i havets dypeste dyp, siden man ikke klarer å komme seg ned dit, og i tillegg er det så mørkt og så stort, at det er bortimot å si hva som er der nede nå. Men det kiler jo nysgjerrigheten å få kunne vite hva som egentlig er der nede. Tenk om disse fiskene nevnt ovenfor er bare noen dverger, sammenlignet med hva som er der nede. Det ville vært skremmende og veldig spennende, på en gang. Vi får ihvertfall håpe at teknologien utvikles nok til at vi kan få svar snart i det minste.

galore