Mann spiller krigssimulator i VR

Selv om fiskeindustrien er en av de viktigste i Norges økonomi, er det ikke så mange nordmenn lenger som finner veien ut på havet i en sjark for å faktisk tjene til livets opphold. Gøran Myrland og Jørgen Manke fra Ringvassøya leder spillselskapet Misc Games. De har brukt fem millioner kroner på et fiskespill som simulerer opplevelsen av å bygge opp en fiskebedrift i og utenfor Hammerfest. Myrland så på det som et lite prosjekt, nesten sin egen hobby, men veksten har vært både uventet og eventyrlig. I dag har de flere tusen spillere aktive samtidig, og 30 000 spill er forhåndssolgt til ti forskjellige land. Spillet har et rikt detaljnivå som lar deg ta en aktiv og realistisk del av livet ombord på en liten sjark, og de har vært nøye med å representere Nord-Norge og Hammerfest på en riktig måte. Fiskespillet går inn i rekken som prosjekter som lykkes nettopp fordi det er et hjertebarn for teamet som står bak.

Mange andre simulatorer

Simulatorspill har lenge vært populært innenfor sine nisjer. Foran skjermen kan man drifte en bondegård, gå på små- og storviltjakt, fiske i lakseelver og være pilot i alt fra et lite propellfly til store kommersielle Dreamlinere. Simulatorer fanger alle aldersgrupper, ettersom de lar en prøve ut hvordan et helt annet liv kunne vært i en liten stund. De lar deg besøke steder som kanskje ikke er så hverdagslig i en byleilighet eller om du bor langt unna Norges nordligere breddegrader. Misc Games mente det var på høy tid at interesserte verden over kunne ta del i hvordan hverdagen egentlig er i norsk fiske. Går man bredt ut kan man også se på simulatorer som Sim City og Sims som en del av denne trenden. Spillene har til felles at de ikke fokuserer først og fremst på effekter og underholdningsverdi, men på realisme og detaljer, noe fansen setter pris på. De avanserte flysimulatorene innehar akkurat de samme funksjonene som hos virkelig fly, og det er eksempel på folk som bygger om rom i huset til cockpiter for å gjøre følelsen så realistisk som mulig.

Eksporterer norsk kultur

Det spesielle med Misc Games sitt simulatorspill er at det byr på en opplevelse som er unikt norsk. Det fiskes mange steder i verden, men naturopplevelsen og tradisjonene rundt Hammerfest er det ingen som matcher fullstendig. Når stjernene titter frem og snøen på fjellene reflekterer månelyset, skumtopper dannes i det dype havet og den gjenkjennelige lyden av sjarkens motor brummer trofast, er det ingen tvil om at det er en opplevelse som ikke finnes noe annet sted i verden. Simulatoren eksporterer ikke bare en fiskeopplevelse, men en destinasjon. I en verden hvor møbler er fra Ikea, biler fra Tesla, sko fra vagabond og telefoner fra Samsung og Apple, er det positivt å kunne vise til et stykke moderne teknologi som viser frem den stolte naturen og tradisjonene som Norge har å by på. Trolig har også nettopp denne sjarmen vært med på å bygge interesse rundt guttas prosjekt, og gjort det til et globalt fenomen.

galore